Akademia Łakomczucha

Owocowe Picasso – warsztaty kulinarne dla dzieci (15.11.2016r.)

Jabłka, gruszki, pomarańcze 
od cytryny troszkę płacze
Banan, melon i papaja
lubi je Oskar i Maja.
Granat, kiwi i pomelo 
Zdrowsze są od bułki z nutellą !!!

„Akademia Łakomczucha” to jedyne miejsce dla dzieci, w którym przygotowanie posiłków jest zabawą połączoną z nauką zdrowego żywienia. Dzisiaj było bardzo soczyście, świeżakowo, kolorowo i edukacyjnie.
Podziękowania dla Restauracji „Zakątek Dobrego Smaku” za gościnność i przesympatyczną atmosferę,  Pani Ilonie Turoń za szefowanie, hurtowni Radex za świeżaki. Dziękujemy uczestnikom warsztatów i życzymy wszystkim smacznego.

Foto: Stowarzyszenie Montownia

Akademia Łakomczucha „Wafle z owocami” – warsztaty kulinarne dla dzieci (16.05.2016r.)

To była prawdziwa kulinarna podróż, w którą zabrał nas nasz specjalista od spraw smacznych, szef kuchni Sebastian Mazur. Nasi mali kucharze przeszli test kucharski, zadaniem były m.in. wyścigi kelnerów, eksperymenty z jajkiem….a propos ciekawe kto wie, dlaczego raz jajko w słoju pełnym wody spływa na dno, a w drugim takim samym lewituje? A jak wyjaśnić sytuację, kiedy obciążone jajko stojące na sztorc nawet dużą siłą nie pęknie? Nad tym też się zastanawialiśmy. Dzieci podjęły też próbę w odgadywaniu poprzez dotyk owoców i warzyw (oczka oczywiście zamknięte); smaki też zostały poddane próbie, tak jak i zmysł powonienia – jak prawdziwi mistrzowie nasi mali kucharze odgadywali przeróżne przyprawy.

Głównym punktem programu było oczywiście samodzielne przygotowanie wafli w czekoladzie – mniam mniam!
Dziękujemy naszemu mistrzowi od spraw smacznych Sebastianowi Mazur za tak fantastyczne przeprowadzenie warsztatu, Ani Mazur za mistrzowskie asystowanie szefowi kuchni oraz Oli Szczygieł za fotorelację.

Wam kochani mali kucharze dziękujemy najmocniej! Byliście dzielni! Pasowanie na asystenta szefa kuchni o tym zaświadcza.

Foto: Ola Szczygieł www.olaszczygiel.pl